امروزه چاپ افست از متداول ترین روش های چاپ در دنیا به شمار می آید. اگر درباره مزایا و معایب چاپ افست آشنایی داشته باشید بیشتر درباره ی دلیل مطرح بودنش مصمم می شوید. در هنگام مقایسه ی انواع چاپ، همیشه چاپ افست در مقابل چاپ دیجیتال قرار گرفته. اما برتر بودن چاپ افست در صرف هزینه و زمان باعث شده تا از چاپ دیجیتال نیز پیشی بگیرد. در ادامه بیشتر درباره ی مزایا و معایب چاپ افست بحث می کنیم.

چاپ افست چیست و چه کاربردی دارد؟:

چاپ افست که به آن لیتوگرافی افست نیز گفته می شود، روشی برای چاپ انبوه است. یعنی زمانی که ما حجم زیادی کار را برای چاپ داریم بهترین روش برای پرینت چاپ افست می باشد. در چاپ افست ابتدا تصاویر و اشکال و نوشته هایی که باید چاپ شوند بر روی صفحات فلزی به نام زینک منتقل می شوند و سپس روی کاغذ چاپ می شوند. مهم ترین نکته در اینجا این است که صفحات فلزی به صورت مستقیم با رسانه ی چاپی که معمولا کاغذ است، ارتباط مستقیم ندارند و همین مورد سبب افزایش طول عمر چاپ می شود. امروزه در دنیا دو نوع چاپ افست وجود دارد؛ یکی چاپ افست ورق خورده و دیگری چاپ افست وب. در چاپ افست ورق خورده تعداد زیادی از صفحات به صورت جداگانه چاپ می شوند و در بعد از رسیدن به حجم چاپ نهایی کنار هم قرار می گیرند. اما در چاپ افست وب از دستگاه های بزرگ تری برای چاپ استفاده می کنند که برگه ها را به صورت رول چاپ می کند و در نهایت آن ها را از هم جدا می کنند. هر کدام از این مراحل به تنهایی مزایا و معایب چاپ افست را در بر می گیرند که در ادامه بیشتر آن ها را بررسی می کنیم.

مزایا و معایب چاپ افست:
مزایای چاپ افست در سطح بالاتری به نسبت سایر روش های چاپ قرار دارد زیرا: نتیجه ی نهایی با کیفیت و ماندگاری بالاتری چاپ می شود: تصاویر و اشکال چاپ شده دقیق، شفاف و تمیز هستند.

دوام صفحات چاپی: معمولا صفحات چاپ شده با روش افست دارای طول عمر بیشتری هستند . دلیل این ویژگی نداشتن تعامل مستقیم صفحه ی چاپ با سطح چاپ است.

سرمایه گذاری: چاپ افست به عنوان کم هزینه ترین تکنیک چاپ برای چاپ صنعتی و انبوه با کیفیت عالی در دنیا شناخته می شود.

تنوع در نوع کاغذ: در چاپ افست شما این امکان را دارید تا از هر نوع کاغذی برای چاپ استفاده کنید.

چاپ جزئیات با نهایت دقت: رنگ ها در چاپ افست دقیقا به همان حالت و کیفیت که باید باشند چاپ می شوند

معایب چاپ افست در مقایسه با سایر تکنیکهای چاپ:

تولید صفحات و دستگاه چاپ پرس گران قیمت است.

ایجاد تغییرات بعد از چاپ می تواند پرهزینه و زمان بر باشد.

ثبات مواد چاپی مانند جوهر بسیار دشوار است.

به دلیل نیاز به حجم زیاد کاغذ در فرایند چاپ، تاثیر منفی بر محیط زیست می گذارد.


مزایا و معایب چاپ افست چه میزان در چاپ نهایی موثر هستند:

برتر بودن چاپ افست در دنیا به نسبت سایر روش های چاپ گویای این مهم است که مزایای آن بیشتر از معایبش می باشد. اما مزایا و معایب چاپ افست تا چه میزان بر روی نتیجه ی نهایی چاپ اثر گذار خواهند بود؟ بعد از اینکه عملیات چاپ انجام شد شما می توانید همان صفحه ی پیاپی را با تکنیک دیگری مانند چاپ دیجیتال مشاهده کنید. در این صورت است که به تفاوت کیفیت آن ها پی می برید. در اینجا مهم ترین دلیل دقت و کیفیت بالای چاپ افست است که جزء مزایای آن نیز به حساب می آید. اما زمانی که بخواهید در عملیات چاپ تغییراتی اعمال کنید کارتان سخت تر می شود و به همین دلیل معایب چاپ افست در این جا بیشتر به چشم می آید. در نتیجه شما با تاثیری که مزایا و معایب چاپ افست می تواند داشته باشد از همان ابتدا تا هنگام مشاهده ی چاپ نهایی سروکار خواهید داشت.


عملیات روند چاپ افست:

روند چاپ مدرن افست بسیار گسترده است. در چاپ افست از مواد شیمیایی حساس به نور یعنی ترکیب جوهر و آب برای انتقال تصاویر و متن به صفحات چاپ و در نهایت کاغذ استفاده می شود. روند چاپ طی چند مرحله انجام می شود:

جوهر و سیستم های میرایی، جوهر و آب را به صفحه افست که صفحه سیلندر را پوشانده انتقال می دهد. سپس این جوهر را روی روکشی که سیلندر افست را پوشانده منتقل می کند.  سیلندر افست نیز کاغذ را در مقابل سیلندر چاپ قرار می دهد، بعد از اینکه جوهر بر روی کاغذ منتقل شد تصویر چاپ شده را ایجاد می کند. البته در روند چاپ مراحل کنترل کیفیت نیز وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که فرایند چاپ به درستی اتفاق می افتد. این کنترل به دلیل چک کردن نبود هر گونه برآمدگی، لکه، جوهر اضافی و علامت غیری بر روی کاغذ وجود نداشته باشد.البته فرآیند کنترل کیفیت دوم نیز وجود دارد که بعد از انتقال جوهر انجام می شود. این کار برای بررسی رنگ ، تصویر ، اشکال ، نوع و در نهایت اینکه همه آنها با تصویر اصلی مطابقت دارند انجام می شود.


مراحل تکامل چاپ افست:

امروزه از مدرن ترین دستگاه ها برای چاپ افست استفاده می شود. با پیشرفت تکنولوژی مزایا و معایب چاپ افست نیز مشمول تغییراتی شدند. در گذشته چاپ افست در کیفیت و البته حجم محدود تری اتفاق می افتاد که با پیشرفت تکنولوژی این مسائل رفع شد. اما به وجود آمدن چاپ های مدرن تر مانند چاپ دیجیتال که رقیب اصلی چاپ افست است باعث شده تا تغییراتی که چاپ افست داشته بیشتر به چشم بیاید. اما نبود ویژگی سفارشی سازی در چاپ افست می تواند در ادامه موجب به وجود آمدن تغییرات بیشتری در فرآیند چاپ افست شود.


موارد کاربرد چاپ افست:

چاپ افست در تمامی پروژه های چاپی که حجم آن ها زیاد باشد کاربرد دارد. روزنامه ها، مقالات، کتاب ها و بروشور هایی که می خوانید ردپای محکمی از چاپ افست را مشاهده خواهید کرد. آمار نشان می دهد که چاپ افست در 40 درصد پروژه های چاپ نقش اصلی را ایفا می کند. تهیه ی لیست کاملی از کاربرد های چاپ افست کار دشواری است. در دنیا اگر کاری برای چاپ وجود داشته باشد اولین گزینه چاپ افست است. مطرح ترین نمونه کاری که می توان نام برد روزنامه ها هستند که به وفور و هر روزه چاپ می شوند. در گذشته چاپ افست فقط امکان چاپ سیاه و سفید روزنامه ها را داشت. اما به مرور زمان مزایا و معایب چاپ افست نیز تناسب پیدا کرد و چاپ های رنگی را نیز با بالاترین کیفیت به چاپ رساند. کتابها و حجم زیادی از فرم های چاپی که در دنیا رد و بدل می شوند به واسه ی چاپ افست در دست عموم قرار می گیرند.