رنگ ها تاثیرات مختلف روحی و روانی بر ذهن انسان داشته و با شناخت تاثیرات آن امروزه به عنوان یک عامل جدانشدنی از زندگی انسان محسوب می شوند. با آشنایی و مدیریت رنگ در چاپ می توان از مزایای بسیار زیاد و مفید آن بهره مند شد.

رنگ ها و تاثیرات آن در زندگی

رنگ ها و اقسام آن تاثیرات بسیار زیادی در زندگی فرد داشته و حتی موجب ارتقا سطح شغلی و رونق گرفتن کسب و کار می شوند. ما از رنگ ها در همه چیز استفاده می کنیم، از لباس و لوازم خانگی گرفته تا تاثیر ذهنی آن در اتاق ها، دفاتر کاری، رستوران ها، تبلیغات، بسته بندی…رنگ ها تاثیرات فراوانی در شاد بودن و یا غمگین نمودن فرد دارند، رنگ های گرم یا سرد هرکدام دارای تاثیرات جداگانه ای بوده و ترکیب رنگ 4 رنگ اصلی آبی، زرد، سیاه و قرمز موجب ایجاد شدن رنگ های بسیار زیادی شده که به وضوح شاهد گسترش آنان در جامعه می باشیم. آشنایی با رنگ ها و نحوه ترکیب آن در صنایع مختلف از جمله صنعت چاپ از جمله عوامل مهم در فروش بیشتر، سود دهی بالا، برند شدن در میان رقیبان، و رضایت مشتری می گردد. امروزه علم رنگ شناسی و کنترل و نحوه ساخت آن در صنعت چاپ مدیریت رنگ چاپ نامیده می شود و موجب اثرگذاری بالا و تغییرات چشم گیری در این صنعت شده است.

مدیریت رنگ در چاپ

مدیریت رنگ چاپ چیست

ترکیب رنگ ها و به دست آوردن رنگ دلخواه و مطلوب مشتری و یا بدست آوردن و ایجاد شدن رنگ اورجینال همواره یکی از چالش های اساسی و مهم در صنعت چاپ بوده است. ترکیب رنگ حاصل یک روند پیچیده و سیستماتیک می باشد که تحت تاثیر عملکرد مطلوب یک مجموعه بهترین نتیجه را ارائه می دهد لذا با به وجود آمدن یک سیستم مدیریتی به نام مدیریت رنگ چاپ که کار کنترل رنگ چاپ را در قبل و بعد از چاپ به عهده دارد و بر دستگاه های موجود نظارت می کند تمامی مشکلات عرصه چاپ را رفع نموده و موجب تحولات متنوعی در آن گشته است. استفاده از مدیریت رنگ در چاپ علاوه بر سیستم صنعت چاپ گسترده در پرینتر های خانگی، چاپ دیجیتال و … نیز کاربرد داشته و با کنترل تک تک مراحل چاپ از دستگاه های جداگانه گرفته تا طراحی نوع چاپ، نوع کاغذ و … را در نوع های مختلف چاپ افست، چاپ برجسته، چاپ هیلوگراوور، لیتوگرافی، فلسکو، چاپ سیلک اسکرین می باشد.

مدیریت رنگ ها در چاپ

عوامل موثر در مدیریت رنگ چاپ

در تولید شدن یک رنگ خاص و مطلوب علاوه بر تهیه رنگ مناسب مجموعه عوامل دیگری نیز در تهیه آن دخیل بوده که شناخت و آشنایی مختصر با هرکدام نحوه تاثیرگذاری مدیریت رنگ در چاپ را مشخص می کند. از جمله عوامل مهم در به وجود آمدن یک رنگ مطلوب و خاص و مورد پسند مشتری عواملی همچون موارد زیر دخیل می باشند:

-تنظیم ماشین چاپ

-تعیین استاندارد های رنگ و مقادیر آن

-انتخاب مرکب و الستیک مناسب و مرغوب

-فراهم آوردن شرایط مطلوب جهت چاپ با کیفیت

-کنترل کیفیت

-تولید فیلم یا پلیت

-کالیبره نمودن سیستم نرم افزاری به پلیت

-تهیه پروف و ایجاد هماهنگی میان اسکنر های پلیت

-نمونه گیری

-ارزیابی کیفیت پروف ها

-ساخت پروفایل های خروجی

-ساخت پروفایل icc

-ضمیمه تنظیمات رنگ در تولیدات نرم افزاری و دیجیتال

کاغذ

موارد ذکر شده تحت یک مدیریت رنگ چاپ مطلوب و کنترل سیستم ها می توانند به ارائه عملکرد مناسب مشخصه خود پرداخته و در مجموع موجب افزایش سود دهی و رضایت مشتری شوند.

 

تعریف استاندارد های رنگ

تولید رنگ در صنعت چاپ و مدیریت رنگ چاپ طبق استاندارد های بین المللی و شناخته شده عمل می نمایند که از جمله مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

CMYK: این نوع متد ترکیب رنگ استاندارد چاپ افست ورقی، رول های تجاری، چاپ دیجیتال و تهیه روزنامه استفاده شده و طبق ترکیب رنگ چهار رنگ اصلی عمل می نماید، این عمل مخفف چهار رنگ اصلی آبی یا فیروزه ای-قرمز-زرد و سیاه به زبان انگلیسی می باشند که هم به صورت جداگانه و هم به صورت ترکیب رنگ در نحوه مدیریت رنگ چاپ دخیل می باشند. این متد آموزش ترکیب مقدار فیزیکی رنگ ها در صنعت چاپ را به عهده دارد.

RGB: این متد از سه رنگ اصلی قرمز، آبی و سبز و مجموعه ترکیبی این رنگها بهره برده که کاربرد ویژه ای در چاپ دیجیتال و صفحات نمایش الکترونیکی همچون مونیتور های LCD، LED،CRT، تبلت و گوشی های هوشمند دارد. فرایند ترکیب رنگ و ایجاد رنگ های جدید بالا بوده و چاپگران می توانند میلیون ها ترکیب رنگی از ترکیب این سه رنگ به وجود بیاورند.

سیستم مدیریت رنگ چاپ با شناسایی و وارد نمودن کد رنگ های منتخب در هر یک از متد های بالا می تواند به رنگ مطلوب خود دست پیدا کرده و آن را در چاپ بکار ببرد.

 

انواع رنگ در چاپ

از جمله رنگ های مناسب برای چاپ که بسیار کاربردی در صنعت چاپ می باشد موارد زیر می باشند:

-رنگ های تقلبی: این نوع از رنگ های بکار رفته در صنعت چاپ از چاپ یک لایه رنگ بر روی یک سطح رنگ شده به وجود می آید، در واقع این نوع رنگ از ترکیب رنگ های مرکب به وجود می آید. این روش یک روش قدیمی در صنعت چاپ به منظور ارائه خلاقیت می باشد

-رنگ های موضعی: ترکیب چند نوع رنگ برای بدست آوردن یک رنگ منحصر به فرد می باشد. این نوع رنگ به کار رفته در صنعت چاپ از دو طریق به دست می آید:

*مخلوط چند رنگ به صورت دستی و روش آزمون و خطا

*با استفاده از یک متد استاندارد نرم افزاری جهت ترکیب رنگ همانند رنگ پنتن که تمامی رنگ های مختص به آن دارای کد می باشد

-رنگ های پردازش شده: ترکیب رنگ بدست آمده با یک نسبت مشخص از رنگ های اصلی چاپ قرمز، زرد، سیاه و آبی می باشد

 

ترکیب رنگها در چاپ

با شناخت مدیریت رنگ چاپ می توانیم رنگ های جدید بسازیم و در صنایع مختلف از جمله صنعت چاپ به کار بریم: ساخت ترکیبات رنگی با چهار رنگ اصلی طبق الگوهای رنگی زیر صورت می پذیرد:

-ترکیب مکمل: این نوع ترکیب رنگ مخصوص رنگ های متضاد می باشد

-ترکیب رنگ سه گانه: با ترکیب سه رنگ اصلی در اندازه های مساوی یا متفاوت به ایجاد رنگ می پردازد

-ترکیب رنگ مشابه: این نوع ترکیب رنگ، رنگ های متفاوت و مختلفی را شامل می شود

-تقسیم ترکیب مکمل: در این نوع ترکیب رنگ از یک رنگ اصلی و یک رنگ ترکیبی از دو رنگ دیگر به دست می آید

-ترکیب مستطیلی: ترکیب دو رنگ اصلی و دو رنگ مکمل می باشد

-ترکیب مربعی: ترکیب 4 رنگ با طیف های نزدیک به هم

معرفی چند ترکیب منحصر به فرد شامل فرمول زیر می باشد:

-نارنجی: ترکیب قرمز و زرد

-بنفش: ترکیب رنگ آبی و قرمز

-سبز: ترکیب رنگ آبی و زرد

-سبز لجنی: ترکیب سبز و مشکی

-آبی آسمانی: ترکیب رنگ آبی و سفید

-زرشکی: ترکیب رنگ قرمز و مشکی یا ترکیب قرمز و صورتی سیر

-فیروزه ای: ترکیب آبی و زرد و سفید

-حنایی: ترکیب نارنجی و قهوه ای

-خاکستری: ترکیب سیاه و سفید

-صورتی: ترکیب قرمز و سفید

-قهوه ای روشن: مشکی و قرمز و زرد

-خردلی: رنگ نارنجی و زرد

-قهوه ای: رنگ مشکی و نارنجی

-طوسی: ترکیب آبی و مشکی و سفید

-طلایی: ترکیب زرد و سفید و قهوه ای و اکر

و …

مزایای مدیریت رنگ چاپ

از جمله مزایای مهم مدیریت رنگ چاپ می توان به موارد زیر اشاره نمود:

-مدیریت رنگ چاپ موجب بازگشت سریع سرمایه می گردد.

-مدیریت رنگ چاپ موجب یکپارچگی در نحوه عملکرد یک چاپخانهمی گردد

-از اتلاف مرکب و کاغذ جلوگیری می کند

-موجب تولید بالاتر می گردد.

-مدیریت رنگ چاپ سرعت عمل روند کار را بهبود بخشیده و مانع از اتلاف زمان می گردد.

-با پیش بینی رنگ خروجی از ضرر و زیان وارده جلوگیری می کند

-در ساخت رنگ نهایت دقت به کار گرفته می شود

-موجب کنترل رنگ انحصاری می گردد

-سیستم مدیریت رنگ چاپ با کنترل و نظارت در هر مرحله می تواند به سرعت نقص های موجود در اجزا را بیابد و نسبت به رفع آن اقدام کند

-توانایی شبیه سازی رنگ های پنتون و ساختگی را دارد.